Skip to main content

WordPress Nedir, Ne için kullanılır? 

WordPress, PHP ve MySQL ile geliştirilmiş, GPL (Genel Kamu Lisansı) ile lisanslanmış, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi yazılımıdır. Başlarda bir blog yazılımı olarak geliştirilen wordpress ile gelinen son noktada, bir haber sitesiemlak sitesiilan sitesi, e-ticaret sitesi veya kurumsal web sitesi yapmak mümkün hale gelmiştir. 

 

WordPress için yazılmış tema ve eklentiler ile bu özellikler isteğe göre arttırılarak, istenilen proje için uygun hale getirilebilir. Örneğin bir emlak sitesi için gerekli olan emlak ilanı kaydı, emlak özelliklerinin oluşturulması gibi ek seçeneklerin wordpress sistemine eklenmesi mümkündür. 

WordPress güvenlidir. WordPress’in güncel sürümleri oldukça güvenli hale getirilmiştir. Bir web sitesi için güvenliğin çok önemli olduğunu düşünecek olursak, wordpress’in bu noktada da beklentileri karşıladığını söyleyebiliriz. 

Günümüzde kullanılan milyonlarca sitenin yaklaşık olarak yüzde 35 ‘i wordpress altyapısı ile geliştirilmiştir. Bu bilgiden de anlayacağınız gibi wordpress oldukça kullanışlı eve yaygın bir sistemdir. 

WordPress Tarihçesi 

WordPress, 2003 yılında bizlere merhaba dedi. İlk çıktığı zamanlar oldukça az kişi tarafından kullanılmaya başlanan wordpress bir blog scripti olarak görev almaya başladı 

WordPress, 2001 yılında Fransız programcı Michel Valdrighi tarafından geliştirilen blog aracı b2/cafelog‘un yerini aldı. b2/cafeblog 2002 yılında kaldırıldı ve bunun üzerine b2’yi kullanan bir üniversite öğrencisi olan Matt Mullenweg ve arkadaşı Mike Little 2003 yılında WordPress’i geliştirmeye başladılar. 

 

WordPress için 2005 yılı önemli gelişmelerin olduğu bir yıl oldu. Bu yıl içinde önce tema desteği sunan 1.5 sürümü ile tanıştık ve ardından wordpress indiren kullanıcı sayısının 900 binin üzerinde olduğuna şahit olduk. Hemen ardından daha çok kullanıcıya erişmek için, herhangi bir teknik bilgi gerektirmeden ve hosting satın almadan kullanılabilecek olan wordpress.com açıldı. Daha sonra ise WordPress ekibinin bazı kurucuları tarafından bir web geliştirme şirketi olan Automattic kuruldu. 

 

İlk WordPress konferansı olan WordCamp ise 2006 yılında San Francisco’da yapıldı. WordCamp konferansları günümüzde dünyanın birçok yerinde düzenlenmeye devam etmektedir.

 

WordPress’in Avantajları Nelerdir? 

WordPress kullanarak, bir web sitesi sahibi olabilirsiniz ve sitenizin yönetimini basit bir şekilde yapabilirsiniz. 

WordPress ücretsiz bir sistemdir. Ancak ihtiyaçlara uygun geliştirilmiş olan bazı temalar ve eklentiler ekstra ücrete tabi olabilirler. Ancak basit bir kurumsal web site veya blog için indirebileceğiniz binlerce ücretsiz wordpress teması bulunmaktadır. 

WordPress kullanmayı tercih ederek, hem ücretsiz, hem güvenilir, hem arama motoru dostu, hem de kullanımı kolay bir siteye sahip olabilirsiniz. Böylelikle işinizi, ürünlerinizi, projelerinizi, seyahatlerinizi vs. tüm dünya ile paylaşabilirsiniz. 

WordPress kullanımını öğrenerek kendi web sitenizi yönetme imkanına sahip olduğunuzda, bir yazılımcı veya tasarımcıya para ödemek zorunda da kalmazsınız. 

WordPress site kullanmayı tercih ederseniz, bir uzman desteğine ihtiyaç duyduğunuzda bir çok kişiden destek alabilirsiniz.   

 

Neden WordPress Tercih Etmeliyiz? 

WordPress’in avantajlarından bahsetmek gerekirse: 

  • Kurulumu ve yapılandırılması kolaydır. 

  • Kullanımı oldukça basittir. 

  • Son derece güvenlidir. 

  • Hızlı çalışılır ve kullanıcı dostudur. 

  • Arama motorlarının desteklediği SEO dostu bir yapıya sahiptir. 

  • Düşük maliyetler ile proje geliştirmeye uygundur. 

  • Özel yazılımlara göre daha fazla geliştirici ve destek ağına sahiptir. 

  • Açık kaynak kodlu olduğundan ihtiyaca yönelik istenildiği gibi geliştirilmeye müsait bir sistemdir. 

 

WordPress.com Nedir? Nasıl Kullanılır? 

WordPress.com, hesap oluşturup, bu hesap ile bir site oluşturmaya yarayan bir platformdur. Ücretsiz ve ücretli olmak üzere birkaç planı vardır.  Tercih edilmesine sebep olan etkenlerden bir tanesi hiçbir ücret ödemeden bir site sahibi yapmaya imkan tanıyor olmasıdır.   

WordPress.com’un tercih edilmesi için bir başka sebep ise, herhangi bir kodlama, wordpress ve domain/hosting yönetimi hakkında hiç bir bilgiye sahip olmadan, bir blog açıp yönetmeye imkan sağlamasıdır. 

WordPress.com barındırma hizmetini (hosting) kendi sunucularında verir. Yeni bir site eklendiğinde, site-adi.wordpress.com gibi belirlenen bir adresle veya yönlendirilen bir domain ile bu hizmetten yararlanılabilir. 

 

WordPress.org Nedir? Nasıl Kullanılır? 

 

WordPress.org; biraz kodlama bilgisi, biraz domain ve hosting yönetimi gibi konularda bilgi gerektiren, ancak sonunda istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz, size sınırsız imkanlar sunan bir oluşumdur. 

 

WordPress.org’da da ücretsiz tema ve eklentiler bulunur. Ancak işinize uygun, profesyonel tema ve eklentiler kullanmanız gerektiği durumlarda hali hazırda yazılmış ve satışa sunulmuş durumda olan binlerce eklenti ve tema bulabilirsiniz. WordPress açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için ayrıca piyasada bulunan yazılım uzmanlarından, yine işinize uygun tema ve eklenti yazmalarını talep edebilirsiniz. 

 

WordPress Temaları

 

WordPress Eklentileri 

 

cPanel'de WordPress Kurulumu 

Cpanelde Softaculous’a giriş yapın. 

 

 

Gerekli bilgileri girip, ayarlamaları yapıp Install butonuna tıklayarak kurulum ayarları sekmesine ilerleyin ve kuruluma başlayın. 

 

 

Kurulumun bitmesini bekleyin. Kurulum bitince domaininizin sonuna /wp-admin ekleyerek giriş sayfasına ulaşabilirsiniz.