Skip to main content

Joomla Nedir? 

 

 

Güçlü dinamik web siteleri ve uygulamalar oluşturmanıza yardımcı olur. Özelliklerini ve işlevlerini sonuna kadar kullanmanıza yardımcı olan kullanışlı bir arayüze sahiptir.  

Joomla, PHPprogramlama dili ile geliştirilmiştir ve nesneye yönelik programlama tekniklerini kullanırken, verileri depolamak için MySQL veri tabanını kullanır. Kontrol paneli üzerinden tek tıkla kurulabilir. 

Joomla'yı nasıl kuracağınız konusunda size yardımcı olacak yüzlerce makale web üzerinde bulunmaktadır. Sadece Joomla'ya özel hosting hizmetleri mevcuttur. 

Joomla, Model-View-Controller (MVC) tasarım mimarisini kullanır. MVCmodeline göre Joomla bir isteği işlerken, önce hangi bileşenin isteği işleyeceğini değerlendirmek için URL'yi analiz eder.  

Model, bileşen tarafından kullanılan verileri içerir. Veritabanını gerektiğinde ve nerede güncellemek Modelin sorumluluğundadır. Görünüm, çıktının üretilmesinden sorumludur. Gerekli bilgileri almak için model ile iletişime geçebilir. Görünüm çıktıyı ürettikten sonra, bileşen kontrolü Joomla framework geri verir ve ardından şablonu çalıştırır.  

 

Dijital içeriği verimli bir şekilde oluşturmanıza, yönetmenize ve optimize etmenize olanak tanıyan bir yazılımdır. CMS'nin kodlamaya hiç karışmadan bir web sitesi oluşturmanıza izin veren bir araçtır.  

Temel olarak, bir CMS, web sitesi içeriğini oluşturmak ve değiştirmek için size kullanışlı bir arayüz sağlar. Ve bir CMS kurulduktan sonra, web tarayıcınızın yardımıyla sitenize kolayca erişebilir ve istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. 

Joomla'nın Öne Çıkan Özellikleri 

Çoklu Dil Desteği 

Çok dilli olmak herkesin amacına hizmet eder. Joomla çok dillidir. 75 dili destekler. 

Responsive Tasarım 

Responsive bir web sitesine sahip olmak günümüzde bir normdur. Çünkü her iki kişiden biri bir akıllı telefon aracılığıyla internette geziniyor. Bu nedenle, her boyuttaki herhangi bir cihazda mükemmel çalışan bir web sitesine sahip olmak gerekir. 

Kolay Kullanım 

Joomlaaçık kaynaklıdır ve kullanımı tamamen ücretsizdir. Tamamen kullanıcı dostu arayüz ile istediğiniz içerikleri çok kolay oluşturabilmeniz için size yardımcı olur. Basit arayüz ile istediğiniz işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. 

Güvenlik  

Güvenlik, bir web sitesi oluştururken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Joomla, hacklenme olasılığından kaçınmak için size iki faktörlü kimlik doğrulama sağlar.  

Joomla Forum 

Joomla forumuna herkes gönüllü olarak katkıda bulunabilir. Joomla forum üzerinden başka kullanıcılar ile tanışıp, onlardan bireyler öğrenebilirsiniz.  

Neden Joomla Kullanmalıyız? 

  • Joomla ile tamamenSEOiçin optimize edilmiş bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Başarılı bir web sitesine yol açabilecek çeşitli Joomla SEO saldırıları vardır. 

  • 8.000'den fazla eklenti ile uygulamalarınıza renk katabilirsiniz. 

  • Gelişmiş bir panel kullanıcı yönetimi (ACL) sunar. 

  • İstediğiniz kadar menü tasarlayabilirsiniz. 

  • Görsellerin yönetimi kolaydır. 

  • URL yönlendirme oldukça basittir. 

  • İletişim formu eklemek kolaydır. 

  • Tek tıklama ile güncellemeleri alabilirsiniz.

 

Joomla'nın Eklenti Dizini (JED) 

Joomla eklenti dizini, web sitenizin işlevselliğini geliştirmek için çok sayıda uzantı bulabileceğiniz bir yerdir. 

Uzantıların bir kısmı ücretsiz ve bir kısmı ücretli. İhtiyaçlarınıza göre seçim yapabilirsiniz. 

Joomlabirçok ihtiyacınıza karşılık verecek, muhtemelen kullanırken çok keyif alacağınız CMS'lerden birisidir. 

 

Joomla 3.0 Kurulumu

Joomla 3.0 kurabilmeniz için hiç kuşkusuz bir web alanına ve bu alana yönlendirilmiş bir web adresine de ihtiyacınız var. Bu ihtiyacınızı çeşitli alan sağlayıcılarından temin edebilmeniz mümkün, yalnız dikkat etmeniz gereken Joomla 3.0 kurulumu için gerekli olan linux sunucu üzerinde sistem gereksinimlerini size eksiksiz sunabilecek bir alan sağlayıcı bularak web alanınızı almanızdır.   

 
 

Joomla 3.0 Kurulumu 1. Adım - Ana Yapılandırma 

 

 

Site İsmi: Sitemizin adını yazıyoruz. 
Site Açıklaması: 20 kelimeyi geçmeyecek şekilde sitemizi tanıtan bir açıklama yazısı yazıyoruz veya açıklamayı daha sonra yazmayı düşünüyorsak boş bırakıyoruz. 
Site Çevrimdışı: Kurulum tamamlandığında sitemizin çevrimdışı görünüp görünmemesini belirliyoruz. 
E-Postanız: E-mail adresimizi yazıyoruz. 
Yönetici Kullanıcı Adı: Kendimiz için belirlediğimiz kullanıcı adımızı yazıyoruz. 
Yönetici Parolası: Belirlediğimiz bir parola yazıyoruz. 
Yönetici Parolası Doğrulama: Belirlediğimiz parolayı bir daha yazıyoruz. 

Joomla 3.0 Kurulumu 2. Adım - Veritabanı Yapılandırması 

 
Veritabanı Türü: Veri tabanımızın türünü belirliyoruz. 
Sunucu Adı: Alan sağlayıcımız tarafından bize bildirilen veri tabanı sunucusunun adını yazıyoruz. 
Kullanıcı Adı: Oluşturduğumuz veri tabanı kullanıcısının adını yazıyoruz. 
Parola: Oluşturduğumuz veri tabanı kullanıcısı için belirlediğimiz parolayı yazıyoruz. 
Veri tabanı Adı: Oluşturduğumuz veri tabanının adını yazıyoruz. 
Tablo Ön Eki: Üretilen ön ek yerine kendi belirleyebileceğiniz bir ön ek de yazabilirsiniz, unutulmaması gereken özellik ön ekin alt çizgi karakteri ile bitmesi gerektiğidir. 
Eski Veritabanı İşlemi: Aynı veri tabanına daha önce joomla kurulumu yapmışsak o kuruluma ait olan tabloların yedeklenmesini ve kaldırılmasını belirliyoruz. 

 

 

Joomla 3.0 Kurulumu 3. Adım - Genel Görünüm 

Örnek Veriyi Kur: Kurulumun örnek veri yüklenmeden veya örnek veri yüklenerek yapılmasına karar vererek buna göre bir seçim yapıyoruz. 
E-mail Configuration: E-mail adresinizi doğru yazdıysanız herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. 
Ana Yapılandırma: Kurulumun ilk aşamasında yazdığınız bilgileri görüyorsunuz, herhangi bir yanlışlık varsa geri dönüp düzeltebilirsiniz. 
Veri tabanı Yapılandırması: Kurulumun ikinci aşamasında yazdığınız bilgileri görüyorsunuz, herhangi bir yanlışlık varsa geri dönüp düzeltebilirsiniz. 
Kurulum Öncesi Kontrol: Joomla 3.0 sürümünün temel sistem gereksinimleri ve sunucunuzun bu özellikleri size sağlayıp sağlamadığını görebilirsiniz. Bu bölümdeki bütün özelliklerin “Evet” olması gereklidir. Aksi takdirde kuruluma devam edemezsiniz. 
Önerilen Ayarlar: Sunucunuzun PHP ayarlarının Joomla 3.0 sürümüne uygunluğunu görebilirsiniz. Önerilen bölümündeki bütün ayarların “Durum” bölümündeki ayarlarla birebir örtüşmesi gerekir. Aksi takdirde sunucu PHP ayarları Joomla 3.0 ile uyumlu değildir ve problem yaşamanıza neden olabilir.

 

Joomla 3.0 Kurulumu - Kurulum Gerçekleştiriliyor 

  • Eski veri tabanı yedekleniyor. 

  • Yeni veri tabanı tabloları oluşturuluyor. 

  • Örnek Veri yükleniyor. 

  • configuration.php dosyası oluşturuluyor. 

 

 

 

Joomla 3.0 Kurulumu 5. Adım - Kurulum Klasörünü Kaldırın 

 
Artık Joomla 3.0 sürümü kurulumu tamamlanmış olup geriye yapılması gereken tek bir şey kalmıştır o da kurulum klasörünü kaldırmak. Bunun için kurulum klasörünü kaldır butonuna tıklıyoruz. Daha sonra sitemizin yönetim paneline girmek için Yönetici butonuna tıklıyoruz. 

Joomla 3.0 yönetici giriş paneli yeni görüntüsü ile karşımıza çıkıyor. 
Yönetici adımızı ve şifremizi yazarak giriş butonuna tıklıyoruz. 

 

 

Joomla 3.0 Kategori ve Alt Kategori Oluşturma 

 

Sınıflandıracağımız nitelikteki içerikleri eklememiz için kategori, menü öğeleri ekleyebilmemiz için de kategori ve içerik eklememiz kaçınılmazdır. Şimdi Joomla 3.0 de kategori ve alt kategorilerin nasıl oluşturulacağını anlatmaya başlayalım. Kategori oluşturmak için Joomla 3.0 yönetim panelini açıyor ve burada bulunan Kategori Yöneticisi linkini tıklıyoruz. 

 

 

Önümüze kategorilerle ilgili çeşitli işlemleri yapabileceğimiz kategori yöneticisi sayfası geliyor. Joomla 3.0 kurulumunu örnek veri yüklemeden yaptığımız için sayfada sadece kurulumla gelen “Uncategorised” adlı bölüm var. Yeni bir kategori oluşturmak için üst menüde bulunan Yeni butonuna tıklıyoruz. 

 

 

Önümüze yeni kategori ekleme sayfası geliyor. Biz Haberler adında yeni bir kategori oluşturacağız. Şimdi bu sayfada yapılacak işlemleri kısaca anlamaya çalışalım. 
 

Başlık: Bu bölüme oluşturmak istediğimiz kategorinin adını yazıyoruz. 
Takma Ad: Bu bölüme kategorimizin sistem tarafından URL’lerde kullanılacak olan adını yazıyoruz. 
Açıklama: Bu bölüme oluşturacağımız kategori ile ilgili bir açıklama yazabiliriz. 
Üst: Bu bölümde oluşturacağımız kategorinin bir ana kategori olmasını istiyorsak Üst yok seçeneğini kullanmak gerekiyor. Sitemizi yapılandırma aşamasında herhangi bir kategoriye alt kategori eklemek istediğimizde, seçimimizi alt kategori eklemek istediğimiz kategori olarak yapıyoruz. 
Durum: Bu bölümde kategorinin yayınlanma durumunu belirliyoruz. “Yayınlanmış”ı seçtiğimizde kategori kaydedildiği anda yayınlanmaya başlıyor. 
Erişim: Bu bölümde ekleyeceğimiz kategoriye erişebilecek kullanıcı seviyesini belirliyoruz. “Public” herkesin erişebileceği anlamını taşıyor. 
Site Dili: Kategori için özel bir dil belirlemeyeceksek “Tümü seçili” olarak bırakıyoruz.

Kimlik: Bu bölümde oluşturacağımız kategoriye bir kimlik numarası verebiliriz. 
Oluşturan: Bu bölümde kategoriyi oluşturan bir kullanıcı belirleyebiliriz. Boş bırakılması durumunda oluşturan otomatik olarak “Super User” olacaktır. 

Seçenekler, Üst veri Seçenekleri ve Kategori İzinleri tercihe bağlı olduğundan temel bilgi öğrenme aşamasında bu bölümlerde bir şey yapılmasına gerek yoktur. 
 
İlgili alanları doldurduğumuza göre artık Kaydet & Kapat butonuna tıklayabiliriz. 

 

 

 

 

Butona tıkladıktan sonra kategori yöneticisi sayfası açılıyor kategorinin başarı ile oluşturulduğunu belirten bir mesaj görüntüleniyor ve oluşturduğumuz Haberler kategorisini bu sayfada görüyoruz. Şimdi Haberler kategorisine ait yeni bir alt kategori oluşturacağız. Bunun için Yeni butonuna tıklıyoruz. 

 
 

Haberler kategorisine alt kategori olarak Spor Haberleri kategorisini ekleyeceğiz. Bunun için Başlık bölümüne ve takma ad bölümüne Spor Haberleri yazıyoruz. Üst bölümünün yanındaki seçim butonunu tıklayarak açılan seçim bölümünden Haberler i seçiyoruz.  

Böylece Spor Haberleri kategorisinin Haberler kategorisinin bir alt kategorisi olacağını belirliyoruz. Diğer özellikleri yukarıda anlatılan şekilde düzenleyip Kaydet & Kapat butonuna tıklıyoruz. 

 

 

 

Butona tıkladıktan sonra kategori yöneticisi sayfası açılıyor kategorinin başarı ile oluşturulduğunu belirten bir mesaj görüntüleniyor ve ilk oluşturduğumuz Haberler kategorisine bağlı bir alt kategori olan Spor Haberleri kategorisini de görebiliyoruz. 
 
Şimdi bir adım daha ileri giderek Haberler kategorisinin alt kategorisi olan Spor Haberleri kategorisin de alt kategorisi olacak bir kategori daha oluşturalım. Bunun için Yeni butonuna tıklıyoruz. 

 

 

Spor Haberleri kategorisine alt kategori olarak Futbol Haberleri kategorisini ekleyeceğiz. Bunun için Başlık bölümüne ve takma ad bölümüne Futbol Haberleri yazıyoruz. Üst bölümünün yanındaki seçim butonunu tıklayarak açılan seçim bölümünden Spor Haberlerini seçiyoruz.  

Böylece Futbol Haberleri kategorisinin Spor Haberleri kategorisinin bir alt kategorisi olacağını belirliyoruz. Diğer özellikleri yukarıda anlatılan şekilde düzenleyip Kaydet & Kapat butonuna tıklıyoruz. 

 

 

 

Butona tıkladıktan sonra kategori yöneticisi sayfası açılıyor yine kategorinin başarı ile oluşturulduğunu belirten bir mesaj görüntüleniyor ve ilk oluşturduğumuz Haberler kategorisine bağlı bir alt kategori olan Spor Haberleri kategorisini ve de Spor Haberlerinin de alt kategorisi olan Futbol Haberleri kategorisini görebiliyoruz. Artık oluşturduğumuz bu kategorilere içerik ekleyebiliriz. 
 

 

YÖNETİCİ KONTROL PANELİ  
metin, yazılım, bilgisayar simgesi, multimedya yazılımı içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Joomla! Yönetim Paneline girmek için: 

  • Tarayıcınıza, http://www.siteadiniz.com/administrator yazıp giriş yapın. 

  • Kullanıcı adınızı ve şifrenizi ilgili alanlara girin. Gerekirse, aşağı açılır listeden tercih ettiğiniz dili seçin ve Giriş düğmesine tıklayın. 

 

Joomla 3.0 Genel Yapılandırma Ayarları 

 

Joomla 3.0 sürümü ile oluşturulan sitenin arama motorları tarafından doğru şekilde indekslenebilmesi için sitenin tanımlanması ve siteyi kullanırken ihtiyaç duyulan birkaç özelliğin Genel Yapılandırma sayfasından ayarlanması gerekiyor. Bu ayarları yapabilmek için Joomla 3.0 yönetim panelinde bulunan Sistem menüsünden Genel Yapılandırma linkini tıklıyoruz. 

 


 

Üstveri Bilgisi Ayarları 

 

 

Açıklama: Sitenin arama motorları tarafında görüntülenecek açıklaması. Siteyi tanıtan bir açıklamayı bu bölüme yazıyoruz. 
Anahtar Kelimeler: Sitenin arama motorlarında hangi kelimeler arandığı zaman görüntülenmesini istiyorsak ilgili kelimeleri bu bölüme yazıyoruz. 
Robotlar: Bu bölümü İndeksle, Takip et olarak bırakıyoruz. 
İçerik Hakları: Sitede bulunan içerikler için içerik haklarını belirten bir mesaj yazılabileceği gibi boş da bırakılabilir. 
Yazar: Bir içerik görüntülendiğinde meta etiketleri içinde yazar meta etiketinin olup olmamasının tercihinin yapıldığı bölüm. Hayır seçildiğinde yazar meta etiketi görünmeyecektir. 
 

 

Joomla 3.0 Dil Paketi Yükleme ve Etkinleştirme 
 

 

 

Önce dil yöneticisinden otomatik olarak dil paketi yüklemeyi anlatmaya başlayalım. Bunun için Joomla 3.0 yönetim panelinde “Language Manager” yazan linki tıklıyoruz. 
 

Karşımıza siteye yüklenmiş olan dil paketlerini yönetebileceğimiz Dil Yöneticisi sayfası açılıyor. Burada yeni dil paketi yükleyeceğiz bunun için sol üst bölümde bulunan “Install Language” butonuna tıklıyoruz. 

 

 

 

Açılan sayfada otomatik olarak yüklenebilecek dil paketlerinin bir listesi görünecektir. Biz sadece Türkçe dil paketini yükleyeceğimizden herhangi bir karışıklığa sebebiyet vermemek için arama bölümüne Turkish yazarak ara butonunu tıkladık ve listede sadece Türkçe dil paketinin görünmesini sağladık. Bundan sonra dil paketinin

solunda bulunan kutucuğu işaretliyor ve yükleme işlemini başlatmak için sol üst bölümdeki Install butonuna basarak dil paketinin yüklenmesini bekliyoruz. 
 
Herhangi bir sorun yaşanması halinde Türkçe dil paketinin başarı ile yüklendiğini belirten bir mesaj görüntülenecektir. 

 

Etkinleştirme için  faremizin imlecini üst menüde bulunan Extensions menüsü üzerine getiriyoruz ve açılan seçeneklerden Language Manager i tıklıyoruz. 

 

 

 

Ve Joomla 3.0 Dil Yöneticisinde yüklenmiş olan dil paketlerini görebiliyoruz. Mavi arka plan ile gördüğümüz Installed Site yazısı bize Joomla 3.0 in site ön yüzü için yüklenmiş olan dil paketleri bölümünde olduğumuzu ifade ediyor. 

Yani burada yapacağımız işlem sitemizin ön yüzünün dilini değiştirecek. Site ön yüzünün dilini Türkçe yapmak için, 2 numaralıTürkçe yazılı dil paketinin yanındaki “radio” düğmesini seçiyoruz ve aktif hale getirmek için sol üst köşede bulunan yıldız ile resimlendirilmiş olan “Default” butonuna tıklıyoruz. 

 


 

 

Butonu tıkladıktan sonra sitenin ön yüz dilinin değiştiğini bildiren bir mesaj görüntüleniyor ve Türkçenin varsayılan dil olduğunu ifade eden sarı yıldız, 2 numaralı Türkçe bölümüne geliyor. Şu anda sitenin ön yüz dili Türkçe haline gelmiş bulunuyor tabii işimiz burada bitmiyor şimdi sırada sitemizin yönetim panelinin yani arka yüzünün dilini değiştirme işlemi var. Bunun için “Installed Administrator” yazısının bulunduğu linki tıklıyoruz. 

Türkçe yapmak için, 2 numaralı Türkçe yazılı dil paketinin yanındaki “”radio düğmesini seçiyoruz ve aktif hale getirmek için sol üst köşede bulunan yıldız ile resimlendirilmiş olan “Default” butonuna tıklıyoruz. 

Butonu tıkladıktan sonra sitenin arka yüz dilinin değiştiğini bildiren bir mesaj görüntüleniyor ve Türkçenin varsayılan dil olduğunu ifade eden sarı yıldız, 2 numaralı Türkçe bölümüne geliyor. Joomla 3.0 in arka yüzü yani yönetim paneli de artık Türkçe olmuştur bunu Türkçe ye dönmüş olan yazı ve butonlardan görebilmek mümkün. Artık Joomla 3.0 ü Türkçe olarak kullanmaya başlayabiliriz.