Skip to main content

LMS Nedir? 

LMS, Türkçesi Öğrenme Yönetim Sistemi olan Learning Management System’in baş harflerinden oluşuyor. 90’lı yılların sonlarına doğru gündeme gelmiş bir kavram olarak, uzaktan eğitim modelinin internette uygulanabilmesini sağlayan yazılımlar olarak tanımlanabilir. 

 

LMS’ler eğitim yönetim sistemi olarak eğitim yönetimi, raporlama, takip, otomasyon, dosya paylaşımı, sınıf oluşturma, ders ve ödev verme gibi birçok ihtiyaca cevap veriyor. Dijital eğitim çağında, LMS’ler gittikçe güç ve önem kazanıyor. 

 

LMS nasıl çalışır? 

 

LMS, e-öğrenme ve hibrit süreçlerini daha verimli hale getirirken eğitim faaliyetlerini sistematik olarak takip etmeyi ve yönetmeyi kolaylaştırıyor. 

Bu yazılımların temelde iki arayüzü bulunuyor: 

  • Eğitim veren kişi, kurum ya da şirketin kullandığı “admin’’ arayüzü, 

  • Eğitim alanların kullanıcı adları ve şifreleri ile girdikleri “kullanıcı’’ arayüzü. 

 

LMS’nin 3 farklı dağıtım modeli vardır: 

  • Bulut tabanlı (SaaS): LMS’ler, bulut üzerine kayıtlıdır. Böylece eğitimler siber saldırılara karşı kullanılan bulut şirket tarafından korunur ve teknik güncellemeler hızlıca yapılır. Herhangi bir kuruluma gerek duymadan kullanıcılar kullanıma başlayabilir. Sunulan içerikler ve canlı eğitimlere kullanıcılar, istedikleri cihazdan istedikleri ya da adminin karar verdiği saatlerde erişebilir. Bu yöntemle Öğrenme Yönetim Sisteminizi mobilde de kullanabilirsiniz. 

  • Self-Hosted: Kullanım için doğrudan siteden indirebilir ya da yazılım diski istemeniz gerekir. Siteden doğrudan indirmek daha yaygın bir yöntemdir. Bu tarz LMS’ler ile kontrolü sağlamak ve özelleştirme yapmak kolaydır. 

  • Masaüstü uygulaması: LMS’yi masaüstü uygulaması olarak kullanabilir, birden fazla cihazla erişim sağlayabilirsiniz. Böylece tüm ekibiniz ile kolay şekilde elde edebilirsiniz. 

  •  

  •  

LMS nasıl kullanılır?

 

Eğitim oluşturun: Bulut tabanlı LMS platformuna üye olun, sistemi kendi logo ve alan adınızla kişiselleştirin. Etkin bir şekilde kullanabilmek için öncelikle bir eğitim oluşturun. Bunu yapabilmek için LMS üzerinden kurs materyallerinizi yazabilir ya da kullanacağınız materyallerin (Word belgeleri, PowerPoint sunuları, makaleler, video içerikler vb.) dosyasını LMS’ye yükleyebilirsiniz. 

Eğitimleri organize edin: Eğitimin her bir adımı için farklı bir yol haritası çizebilir, kurallar belirleyebilirsiniz. Eğitiminizi özelleştirdikten sonra eğitimlere kullanıcıları atayın. 

Eğitimlere başlayın: Eğitiminizi kullanıcılarıza sunmaya hazırsınız. Bu kolaylığı nedeniyle bulut tabanlı LMS’ler çok daha pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. 

 

İyi Bir LMS’te Olması Gereken Temel Özellikler 

 

1. Sezgisel Kullanıcı Arayüzü 

Eğitmenler ve öğrenenler, tüm içeriğe bu platformu kullanarak ulaşacak. Platformun anlaşılır olması eğitimin verimi artıracak en önemli etkenlerden biri. Bu nedenle sezgisel kullanıcı arayüzüne ihtiyacınız var. 

Halihazırda öğrenmeye gelmiş kullanıcıların, platformu kullanırken için zorlu yaşamaları motivasyonunu düşürür. LMS seçerken, kullanıcı dostu olduğundan emin olun. 

 

2. Kişiselleştirme 

Kişiselleştirme yıllardır hemen her teknolojide en çok ihtiyaç duyulan özelliklerden biri. Kullandığınız LMS’in kişiselleştirilebilir olması farklı şekillerde karşınıza çıkacak. 

Dijital eğitim için seçtiğiniz eğitim yönetim sisteminde kullanıcı arayüzünün ve çevrimiçi eğitim içeriğinin belirli yönlerini özelleştirmeye ihtiyacınız olacak. Örneğin, arayüzü kendi logonuz ve web sitenizin alan adıyla kullanmak daha kurumsal görünmenizi sağlar. Ayrıca farklı kullanıcılar için farklı özellikleri aktifleştirerek yalnızca kullanılan özelliklere erişim sağlayabilirsiniz. Böylece çok daha sade ve kullanımı kolay bir platform sunabilirsiniz. 

 

3. Raporlama ve Analiz 

Online eğitimin en iyi yanlarından biri raporlama ve analiz özelliği. Eğer seçtiğiniz LMS bu özelliklere sahip değilse önemli bir avantajı kaçırıyorsunuz demektir. 

Dijital eğitim boyunca ölçmeniz ve değerlendirmeniz gereken çok sayıda veri toplayacaksınız. Bu noktada, LMS’inizin hedeflerinizle örtüşen güçlü raporlama ve analiz özellikleri işinizi kolaylaştıracak. Kullanıcıların devamlılık raporları, eğitimin tamamlanma oranları, hangi kullanıcının öğrenme yolunu ne kadar tamamladığı gibi bilgilere bir tıkla erişebilirsiniz. 

 

4. Sosyal Öğrenme ve Etkileşim 

Uzaktan eğitim verirken kullanıcıların eğitmenle ve birbirleriyle etkileşime girmesi çok önemli. Sosyal öğrenme desteği veren etkileşim odaklı LMS’ler ile bu çok kolay. 

Örneğin, kullanıcılar, sosyal medya gruplarına veya çevrimiçi tartışmalara katılabilir. Akran etkileşimi ve bilgi alışverişinin yanı sıra fikrini kolayca beyan etme şansı bulabilirler. Böylece öğrenmenin verimi ve kullanıcıların motivasyonu artar. Özellikle forum ve blog gibi özelliklere sahip LMS’ler etkileşim için farklı yolları kullanmanıza yardımcı olacak. 

 

5. Mobil Uyum 

Kullanıcılar, online eğitim aldıklarında daha fazla esneklik talep ediyor. Her şeyden önce eğitime  ihtiyaç duydukları anda erişmek ve bilgiyi almak istiyorlar. Bu nedenle, mobil uyumlu LMS kullanmanız gerekir.

 

6. Online Sınav ve Test 

Online sınav ve test özelliği bir LMS’in olmazsa olmazlarından. Tüm öğrenme süreci boyunca ara sınavlar ve eğitim sonu sınavı ile kullanıcıların ilerlemelerini kolayca değerlendirebilmeniz gerekiyor. 

Değerlendirme araçları ile ilgili en büyük handikap güvenlik. Bu handikap, eğitim veren kurumların LMS seçerken yalnızca online sınav özelliği değil, aynı zamanda güvenli sınav özelliği sunan online eğitim platformlarını tercih etmesiyle çözülebilir. 

 

7. Sertifikasyon 

Eğitiminize katılan kişiler bu çabalarını belgelemek isteyecekler. Bu hem verdiğiniz eğitimi daha resmi hale getirir hem de kullanıcıları motive eder. 

Güçlü LMS’ler değerlendirme yöntemlerini belirlemenizi ve hatta bunu otomatikleştirmenizi sağlar. Eğitim sürecinin ardından sisteme entegre şekilde sertifika vermenizi sağlayacak eğitim yönetim sistemlerini tercih edin. 

 

8. Veri Güvenliği Protokolleri 

Siber güvenlik konusu tüm sektörleri endişelendiriyor. Bunun farkında olarak önlem alan LMS’ler eğitim materyalleriniz ve kullanıcı bilgileriniz başta olmak üzere kapsamlı veri güvenliği sunuyor. 

LMS seçerken verinizi korumak için nasıl önlemler aldıklarını öğrenin. 

 

9. Farklı Formatlarda Eğitim Materyalleri 

Online eğitim vermeye başladığınızda PDF ve MS Word dokümanları gibi temel kaynakları sık sık kullanmanız gerekecek. Ancak güçlü bir dijital eğitim için çok daha çeşitli kaynaklara ihtiyacınız var. 

Kullanacağınız LMS’in video eğitim, canlı eğitim, PowerPoint, SCORM gibi farklı formatlarda içeriği desteklediğinden emin. Böylece son anda bir platform değişikliği yapmanız ya da üçüncü parti uygulamaları kullanmanız gerekmeyecek. 

 

10. Farklı Araçlarla Entegrasyon 

LMS’lere sistem denmesinin önemli bir sebebi var: size ihtiyacınız olan farklı araçları ve özellikleri bir arada sunarlar. Bu nedenle seçtiğiniz uzaktan eğitim platformunun video konferans yazılımı, takvim gibi temel araçlara sahip olduğundan emin olun. 

Tüm kaynaklarınızın bulunduğu platform üzerinden canlı eğitim verdiğiniz zaman bu eğitimi otomatik olarak kütüphanenize ekleyip tekrar izlemeye izin verebilirsiniz. Eğer LMS’iniz bu özelliğe sahip değilse canlı ders vermek için ayrıca Zoom ya da Google Meet gibi bir platform kullanmanız gerekir. Bu da eğitim tek çatı altında toplanmasının önünde önemli bir engel oluşturur. 

 

11. Geribildirim Sistemi 

Dijital eğitiminizle ilgili kullanıcıların fikirlerini almak, sonraki eğitimlerinizi iyileştirmenizi sağlar. Geribildirim almak için eğitim verdiğiniz sistemi kullanmak ise daha fazla kullanıcının fikirlerini sizinle paylaşmasına yardımcı olur. Örneğin, sertifikayı indirmek için önce kısa geribildirim formunu doldurmalarını isteyebilirsiniz. 

 

 

En Sık Kullanılan LMS’ler 

 

1-Geenio 
Geenio, şirketin iç veya dış projeleri için en az çabayla sıfırdan e-öğrenme platformu oluşturmak isteyen insanlar için oluşturulmuş bulut tabanlı bir platformdur. Bu platform ile interaktif e-öğrenme yazılımını tarayıcınızdan başka bir şeye ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz. Eğitim projelerinizi modern ve temiz, web tabanlı bir uygulamada yönetmek için ihtiyaç duyduğunuz her şeye Geenio ile ulaşabilirsiniz. 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

2- eFrontPro 
eFrontPro, özellikle şirket çalışanlarınızın becerilerini ve iş rekabetçiliğinizi geliştiren güçlü bir Öğrenme ve Yetenek Geliştirme Platformudur. Çalışanların öğrenmesini ve gelişimini hızlandırmanıza ve sektörünüzün gerektirdiği tüm kritik eğitimlerin sağlanmasına yardımcı olabilir. eFrontPro işgücünüze ilgi duymak ve örgütsel hedeflere ulaşmak için etkili bir yoldur. Tüm dünyadaki yüzlerce şirket ve güvenilir kuruluşun kullandığı E-Learnig uygulaması  eFrontPro, yeteneklerinizi geliştirebilmenin en iyi yoludur. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Moodle 

Moodle, e-öğrenme için açık kaynaklı bir çözüm ile dünya çapında eğitimcilere sağlanan ücretsiz online ders yönetim sistemidir. 

Moodle, bir uzaktan eğitim sitesinde ihtiyaç duyulabilecek etkinliklerin çoğunu fazlasıyla yerine getirebilecek özelliklere sahip bir çevrimiçi kurs yönetim sistemidir. Moodle, herkes tarafından (öğretmen, öğrenci) kolay şekilde kullanılabilmektedir. 

Genel özellikleri: 

  • Moodle, özgür ve ücretsizdir. 

  • 235 ülkede kullanılmaktadır ve 82 dilde desteği mevcuttur. İstediğiniz dilleri seçebilirsiniz. İsterseniz tüm dilleri aynı anda isterseniz tek dili seçebilirsiniz. 

  • Geniş geliştirici kitlesi vardır. 

  • Geniş geliştirici kitlesi nedeniyle ürün yaşam çevrimi çok hızlıdır. Bir başka deyişle, olmadan kullanmakta. Sorun olduğunda sorunun giderilmesi ticari sistemlerden daha hızlı olmaktadır. 

  • Açık kaynak kodlu sistem olduğundan güvenlik açıklarının kapatılması ticari sistemlere göre çok daha hızlıdır. 

 

cPanel'den Moodle Kurulumu 

 

Eğer bir cPanel’iniz varsa Moodle’ı kurmak oldukça kolaydır. cPanel'den Moodle kısmına gelip yükle derseniz karşınıza Script Ayarları ve Site Settings çıkacaktır. Veri dizini, site ismi, admin bilgileri, dil ve gelişmiş ayarları düzenleyebilirsiniz.

 

Buralardan gerekli ayarlamaları yaparak aşağı kısımdan yükle seçeneğine basılır ve kurulum başlar.

 

 

 

Verilen URL'lere girerek moodle'ımızın içine girebiliriz. Yönetim URL'sinden panelimize giriş yapabiliriz.

 

4- Canvas 

Üniversiteler ve Liseler için en kullanışlı, özelleştirilebilir, uyarlanabilir ve güvenilir öğrenme platformudur.